05 decembrie 2006

La sfarsit de an

Comentariul lui Cristian de la postul despre targul Angajatori de Top, de la Sala Palatului, m-a facut sa ma gandesc acum la toate targurile la care am fost anul acesta. Nu multe, unul in primavara, Arenele Carierei, si doua acum toamna, Angajatori de Top si Jobfest 2006. In postul despre Angajatori de Top spuneam ca nu am fost prea impresionat, dar dupa ce le-am vazut si pe celelalte si am tras linie, pot spune acum ca a fost cel mai reusit de acest an.

Motive: cu adevarat angajatori de top: Microsoft, IBM, Xerox, HP, apoi firme mari in Romania precum Cosmote, Zapp, Dacia, Romtelecom, RCS, UPC, UTI, banci, din astea care angajeaza oameni cu toate tipurile de pregatiri. Prin comparatie, la Jobfest doar Oracle as putea mentiona dintre firmele cu adevarat mari in lume, Dacia si HP si BRD fusesera si cu o luna inainte la AdT, in rest nimic prezent la nivel national sau mai mult, si care sa si angajeze lume din orice domeniu (adica degeaba era Michelin acolo). Ca "plus" Jobfest s-a bucurat de prezenta multor firme de recrutare a fortei de munca (linkurile in dreapta in sidebar), ceea ce e bine. Trecand mai departe, locatia aleasa de Angajatori de Top, Sala Palatului, a fost mai potrivita, standurile mai mari, incapeau mai multe persoane la fiecare stand, existau canapele pe care sa-ti tragi sufletul, era un bufet de unde sa iei un suc, si cel mai important, s-a desfasurat vineri si sambata, permitandu-le deci si celor care deja lucreaza sa ajunga acolo in weekend. Jobfest a fost mai inghesuit, spatiu mai mic, fara scaune, fara aer parca. Arenele Carierei era la etajul 4 in TNB, de urcai pana iti ieseau ochii, si tot asa, fara nici un scaun de odihna, fara o apa minerala, etc. La Arenele Carierei au fost si Vodafone (desi nu e mare lucru, dupa cum voi zice mai jos) si mai multe banci decat la toate celelalte, plus Coca-Cola parca.

Un lucru deranjant la astfel de evenimente: multi "angajatori", cand te duci sa vorbesti cu ei si sa le lasi un CV, iti spun ca nu are rost, si iti dau adresa de web pe care iti poti completa CV-ul si poti aplica direct de acolo la joburi in compania lor. Astfel au facut Oracle, HP, o gramada de banci, Cosmote, etc. Si daca iti iau CV-ul, tot ramai cu impresia ca il iau doar ca sa termine mai repede discutia si il arunca intr-o cutie acolo, pt ca imediat iti spun "mersi pt CV, dar va rugam sa va inregistrati pe site-ul nostru si sa aplicati de acolo direct". De ce ma deranjeaza asta? Pt ca nu trebuie sa vin la un targ ca sa aflu asta, stiam deja de aceasta posibilitate. Vreau sa vin la stand ca sa pot vorbi direct cu angajatorul, sa-mi spuna cum e in companie, cati oameni cauta, un salariu mediu sau de inceput, macar ca idee asa, nu clasica "se negociaza cu fiecare", ce beneficii se mai dau, care e organigrama si lantul ierarhic, si o gramada de alte informatii.

Mi se pare uneori ca firmele inchiriaza degeaba aceste standuri-uri, din moment ce nu utilizeaza la maxim (sau macar mediu) posibilitatea de a vedea in carne si oase candidatii si forta de munca disponibila. Inteleg ca se plictisesc si cei de la resurse umane sa poarte astfel de discutii cu fiecare, dar asta e meseria lor, pt asta sunt platiti. In loc sa se uite pe CV-ul pe care il dau, sa intrebe ceva, sa dialogheze un pic cu candidatul, macar cat sa vada cum vorbeste si daca poate scoate 2 cuvinte din el, doar iau CV-ul, il pun intr-o cutie, si "ok, next". Jobfest cel putin a fost promovat bine si in diverse locuri, si cu o reclama interesanta, ceva la modul "vino sa-i vezi la fata" pe angajatori. Vin, dar nu prea vor ei sa fie vazuti.

O alta chestie bizara, un targ bun a fost Arenele Carierei, prin aprilie sau mai sau cand a fost, si apoi nimic pana in octombrie, cand intr-un interval de cam o luna au fost 3 astfel de evenimente, si cu cel de la liceul Petru Maior se fac 4. Deja la Jobfest la jumatate din standuri nu avea rost sa las CV, pt ca lasasem cu 3 saptamani inainte la Angajatori de Top, si unii dintre recrutori m-au recunoscut de la acel targ (cea de la Cosmote m-a recunoscut din primavara, dar asta pt ca ne-am contrat un pic atunci).

Asta nu inseamna ca cine vrea un job, isi poate permite sa rateze un astfel de eveniment pe motiv ca a fost acum o saptamana la altul. Nu stii niciodata de unde sare iepurele, cine e la stand cand dai CV-ul, ce pliant sau revista utila primesti, din care gasesti ceva interesant.

4 comentarii:

Anonim said...

Sa stii ca unele lucruri spuse de tin sunt un feed-back pretios... o sa le luam in considerare la urmatoarea editie a JOBfest ;)

nwradu said...

Daca as sti ca sunt utile exact persoanelor care se ocupa de asa ceva, le-as scrie mai organizat si in detaliu, cum am facut pe mail cand mi-a cerut Cristian aici.

Anonim said...

Sunt interesante comentariile tale si din cate imi dau seama ai ajuns sa cunosti domeniul. Daca ai mai multe sugestii despre cum m-as putea prefati pt un eveniment de genul asta ar fi binevenite. In primavara asta se intampla ceva?

nwradu said...

Din pacate eu doar scriu despre domeniu, nu fac parte din ele, asa ca aflu de evenimente pe masura ce anunturile sunt lansate pe net. Le voi pune si aici imediat.

Despre pregatire... o sa ma gandesc la niste sfaturi practice si realiste si o sa scriu ceva.