Ce sa intrebati la un interviu
E plin pe net si cei cu cont pe BestJobs, eJobs si alte asemenea tot primiti si mailuri cu "10 sfaturi despre cum sa procedati la un interviu" si din astea. E randul meu. Nu vreau sa discut aceleasi lucruri ca in acele mailuri, desi ce e scris in ele este in general adevarat. Adica la un interviu este bine sa va duceti punctual, imbracat frumos, sa salutati frumos lumea, si in general sa respectati oamenii si locul in care va aflati.
Eu vreau sa zic din altele. Plec de la ideea ca in principal compania angajatoare obtine profit dintr-un nou angajat, si ofera, in schimbul muncii si experientei acestuia, un salariu. Prin urmare ambele parti au de profitat, compania intr-o masura mai mare, si deci cand va duceti la un interviu trebuie sa intrebati si ce beneficii aveti voi la respectivul post, nu sa fiti disperati sa-l obtineti. Prin urmare, cu liniuta:
- vorbiti clar si fara graba, si uitati-va in ochii persoanei cu care dialogati. Acest lucru este foarte important, arata maturitate, arata ca nu va este teama de cuvinte, arata ca puteti oricand sa dialogati si cu un client sau sef sau cu echipa, daca va angajati. De obicei aici multi gresesc, si atunci cand raspund la o intrebare a celui care tine interviul, se uita pe pereti, in jos, in palma, etc. Mai ales la ingineri, mai neobisnuiti cu comunicarea, e problema asta. Lasati-i celui care va angajeaza impresia ca sunteti siguri pe voi si pe ce ziceti, ca sunteti sinceri si ca puteti vorbi, nu trebuie sa traga cuvintele din voi.
- in aceeasi idee, tineti mainile pe masa, daca sunteti la o masa sau birou. Daca sunt doua scaune fata in fata, mainile pe burta, nu in buzunar, nu cazute pe langa corp, nu sub birou.
- e frumos ca inainte de interviu sa va interesati un pic despre compania la care mergeti; apoi daca bagati asa ca din intamplare o vorba, prin care sa se arate ca stiti ceva despre ei, cu ce se ocupa, o reusita ceva, e de bine;
- fiti pregatit pt intrebari de genul "de ce nu te-ai angajat pana acum?", "de ce ai plecat de la vechiul post", "de ce ai ales facultatea aceasta?", si clasicele "ce defecte credeti ca aveti?", dar raspunsurile nu trebuie sa para gandite dinainte si sa le recitati ca pe o poezie
In general cel care tine interviul va spune cate ceva despre companie, post, descriere, cerinte, etc. Dupa ce lamuriti acestea, nu trebuie sa va fie teama sa puneti si voi intrebari. Multe intrebari:
- unde este sediul in care va veti desfasura activitatea?
- care este programul zilnic? se da pauza de masa?
- exista un pontaj sau ceva asemanator?
- referitor la salariu, in ce zile se plateste, in cate transe? se dau bonuri de masa?
- se deconteaza benzina sau abonamente RATB sau Metrorex?
- se dau prime de diverse zile festive?
- se da liber de ziua nationala, craciun, anul nou, alte sarbatori? daca da, cat?
- dupa cat timp se dau mariri de salariu? depinde de activitatea voastra, de bugetul sefului, de performanta firmei?
- se da telefon mobil, laptop, masina? macar pixuri si un caiet?
- daca e munca de birou, intrebati daca veti avea un ecran LCD sau unul cu tub. 8 ore pe zi la un ecran CRT, strica ochii;
- orele suplimentare se platesc? cum?
- postul presupune deplasari dese in provincie? cum se platesc acele zile?
- ce asigurare medicala vi se ofera? pentru angajare ce teste trebuie sa mai faceti, ce acte mai sunt necesare?
- se fumeaza in cladire? exista loc de fumat? exista o sala de mese? apa de baut, cafea, etc?
- puteti sa va dati demisia oricand? daca ati facut intre timp niste cursuri, va trebui sa dati contravaloarea lor in cazul in care plecati din firma?
- ce posibilitati de avansare exista? care e organizarea firmei, unde se plaseaza in organigrama postul dumneavoastra? care e media de varsta in firma?
- cine va fi seful vostru? ce titlu are postul sau?
- care este tinuta necesara la locul de munca?
Un alt lucru de discutat este salariul. Daca sunteti intrebat ce salariu doriti, spuneti unul mai mare decat cel dorit, ca sa aveti de unde scadea la o negociere ulterioara. Cel mai bine ar fi sa nu raspundeti si sa intrebati voi cam ce salariu se ofera pt postul acesta. Daca se va zice ca e confidential si se negociaza cu fiecare in parte, insistati. Asa cum am zis mereu, la un interviu voi va duceti sa prezentati cum puteti ajuta acea companie, cum puteti munci pt ea, iar firma trebuie sa va explice ce va ofera in schimb. Sa nu vi se zica nimic despre salariu la primul interviu este aiurea rau, si nu mi se pare etic. Daca firma e la mama naibii pe la periferie sau mai rau, cereti mai multi bani, motivati acest lucru prin faptul ca veti mai sta minim o ora la dus si la intors pe drum.
Daca vi se propune o perioada de proba, cu un salariu mai mic, incercati sa obtineti si in perioada de proba acelasi salariu ca si in mod normal. Doar pt ca e luna de proba, nu inseamna ca nu munciti la fel de mult. Macar incercati. Spuneti ca acceptati salariul asta pt perioada de proba, dar salariul de dupa vreti sa-l negociati din nou atunci, dupa ce ati vazut firma si cat e de munca. Sa acceptati un salariu fara sa stiti macar cum e locul de munca si volumul de munca, as spune ca este o greseala. E o negociere, firma va ofera un salariu, dar obtine profit din munca voastra, deci insistati pentru beneficiile voastre, nu-i lasati sa aiba o atitudine de parca ei v-ar face un serviciu prin faptul ca va angajeaza.
6 comentarii:
Din perspectiva recruiterului, as avea cateva comentarii de facut in legatura cu paragraful despre salariu:
1. in cele mai multe companii salariul este confidential, motiv pentru care sumele concrete se discuta doar cu cei care ajung in selectia finala
2. de cele mai multe ori nu exista un salariu stabilit pentru o pozitie, ci un inteval in care se poate incadra acest salariu, incadrare care se face in functie de competentele candidatului
3. nu exagerati cand cereti un salariu mai mare decat cel pe care il doriti. Recruiterul stie care e grila angajatorului si riscati sa nu ajungeti in selectia finala deoarece ati cerut prea mult (si poate salariul oferit chiar ar fi fost ok)
4. nu poti cere un salariu mai mare motivand ca pierzi timp pe drum. Salariul nu se calculeaza in functie de nevoile angajatului ci in functie de echitatea externa (media salariilor din piata pe post/industrie/zona geografica..etc) echitatea interna ( tine de incadrarea organizationala a postului) si echitatea individuala (tine de competentele sau rezultatele demostrate in comparatie cu alta persoana care ocupa acel post).
5. daca nu sunteti dispusi sa acceptati un salariu fara sa stiti care este volumul de munca...angajatorul de ce v-ar plati fara sa stie ce puteti produce pentru organizatie?
6. nu va focalizati numai pe salsriu cereti informatii despre intreg pachetul de recompense si beneficii, posibilitati de dezvoltare in cadrul companiei, perioada dupa care se renegociaza salariul si criteriile de evaluare etc.
Pai sunt de acord ca e confidential, dar la interviu tb sa ti se zica macar o cifra aproximativa pt salariu, sa stii pentru ce te bati acolo. Pt ca daca tu vrei minim 400 de euro, si dupa 5 interviuri ti se spune "te acceptam, iti oferim 300 de dolari" inseamna ca ai pierdut timpul de pomana pana atunci, si candidatul si recruiterul.
In rest:
4. nu motivezi ca pierzi timpul pe drum, pur si simplu ceri mai mare. Incearcam sa le zic celor care se stabilesc pe o suma si o cer pe aia la orice firma, indiferent de situatie, ca nu e bine. La unii care au sediul langa casa ta poate le ceri si mai putin, la unii care au in Baneasa le mai ceri niste bani.
5. Pentru ca angajatorul se asigura la risc pt ca te poate da afara cand vrea. Are perioada de proba, te poate da afara daca nu faci ce trebuie, etc. Pe cand o renegociere de salariu se face mai greu, daca descoperi ca ai cerut prea putin si muncesti mult prea mult.
Punctul 6 l-am spus si eu in post.
Daca vrei minim 400 si se ofera 300 nu ar mai trebui sa fi chemat la urmatoarele patru interviuri.(vezi punctul 3)Este greseala recruiterului daca te cheama mai departe si sunt de acord cu tine ca este o pierdere de timp pentru ambele parti.
Adevarat, daca ti s-ar spune de la inceput ca ti se ofera maxim 300. Dar cum de obicei discutia asta are loc dupa 3 interviuri si 2 teste, le faci pe toate. Chiar daca tu zici de la inceput ca vrei 400 si recruiterul zice ca e prea mult, tot speri sa iti dea mai ales dupa ce vede ca faci bine la teste... asa ca te duci la ele si pierzi vremea.
Mie mi se pare normal ca atata vreme cat candidatul arata ce poate aduce in firma (experienta, skilluri, etc), si firma sa-i zica de la inceput cam ce-i ofera, macar orientativ.
Nu trebuie sa ti se spuna ca se ofera 300, ci doar recruiterul sa aiba foarte clar in cap limita superioara a salariului pe care angajatorul este dispus sa il platesca. Daca nu te incadrezi nu mai treci prin n testari si interviuri.
Chiar nu consider necesar sa iti spuna salariul de la primul interviu. Dar nici sa te tina recruiterii in n testari cand stiu ca nu poti obtine salariul dorit nu mmi se pare deloc ok.
Pe Ghidul-Salariilor.ro este in desfasurare un sondaj privind salariile pentru anul 2009.
Scrie un comentariu. Daca nu aveti cont pe Blogspot, alegeti optiunea Other si completati-va numele.