01 noiembrie 2006

Episodul 3: McDonald's

Tot in urma participarii la acel targ de job-uri ce a avut loc la liceul Petru Poni (“Bursa a locurilor de munca pentru tinerii absolventi”) am fost contactat si de firma McDonald's Romania pentru un post sub numele de “Manager Trainee” (adica pe romaneste Manager Ucenic). Asadar am fost convocat intr-una din ultimele zile calduroase ale lunii octombrie, la o prezentare a acestui post, in incinta restaurantului McDonald's de pe Bd. Regina Elisabeta (cel de langa parcul Cismigiu). Acolo, undeva in spatele “usilor inchise”, au o incapere de vreo 15 locuri, amenajata de forma unei sali de clase (bancile din dotare iti lasa aceasta impresie), cu tabla, cu televizor si video (probabil pentru prezentari multimedia). In acea incapere am avut o intalnire cu doi reprezentati ai Departamentului lor de Resurse Umane, care ne-au tinut o prelegere (mie si celoralti 12 candidati) despre acel post. Ni s-a explicat cu de-amanuntul ce presupune acel post, care sunt pasii care trebuie urmati pentru a deveni Managerul unui restaurant McDonald's si asa mai departe. Voi incerca sa detaliez un pic in continuare ceea ce am aflat si eu in urma acelei intalniri.

Sa incepem cu inceputul: pentru a accede la functia de manager de restaurant trebuie sa treci printr-un program de pregatire ce dureaza intre 6 si 9 luni (asta in functie de programul zilnic de 6 respectiv 8 ore de lucru in cadrul restaurantului McDonald's). In aceste 6-9 luni tu, ca Manager Trainee inveti timp de 4 ore pe zi tot ceea ce trebuie sa stii despre folosirea aparatelor din cadrul unui restaurant McDonald's (ma refer la prajitoare, friteuze, aparate de inghetata, dozatoare si alte asemenea ustensile). Inveti cum sa intorci un hamburger pe plita, cand sa scoti cartofii de la prajit, la ce temperatura se prepara toata gama de mancaruri oferita de McDonald's si asa mai departe. Totodata inveti cum sa operezi la o casa de marcat, cum trebuie sa speli pe jos, ce fel de detergent si in ce cantitati trebuie folosit acesta pentru spalatul pe jos si a WC-urilor. Toate acestea, in ideea de a sti ce sa pretinzi subordonatilor, atunci cand vei fi sef (manager), sau de a sti sa-l inlocuiesti pe oricare dintre angajatii unui restaurant McDonald's in cazul in care acesta nu va putea ajunge la serviciu, fie ca da masina peste el, fie ca este concediat, sau din alte terte motive. [Si cand zice "inveti", nu se refera la teoria pe hartie, ci chiar prajesti hamburgeri, vinzi la casa, speli pe jos si WC-uri, faci de toate adica] In restul de 2-4 ore ale programului zilnic inveti partea teoretica a ceea ce inseamna a fi Manager McDonald's. De-a lungul acestor 6-9 luni de instructie sustii totodata teste periodice care iti permit sa acumulezi un anume numar de puncte, si pentru a demonstra superiorilor tai ca ai acumulat experienta si cunostintele necesare postului de Manager McDonald's.


Acum cateva detalii importante: in primul rand vei lucra in toate schimburile posibile si anume de dimineata de la ora 6 pana la pranz, de la pranz pana seara si de seara (de la ora 10 pana dimineata la ora 6); in al doilea rand, vei lucra si in weekend, avand dreptul la 2 zile libere pe saptamana, insa acestea nu vor fi numai sambata si duminica, ci si in mijlocul saptamanii. Sefii de restaurant si managerii sunt cei care intocmesc programul zilnic al unui angajat, in ce zile va lucra acesta si asa mai departe. Acum, in cazul in care vei trece de toate testele acestei perioade de pregatire vei putea ajunge Manager al unui restaurant McDonald's.


Ierarhia in cadrul unui restaurant McDonald's este urmatoarea: cea mai de jos treapta este cea a simplilor lucratori (cei de la casa, cei care intorc hamburgeri pe plita, cei care dau cu matura si aduna tavile si gunoaiele, cei care curata WC-urile), apoi, urmand traseul ascendent, urmeaza Managerii de nivel II, adica ceea ce poti deveni tu in urma celor 6-9 luni de pregatire, pe care am descris-o mai sus. Numarul managerilor de nivel II intr-un restaurant este de vreo 5. Deasupra se situeaza Managerii de nivel I. Intr-un restaurant McDonald's sunt 1 sau 2 astfel de manageri de nivel I. Cea mai inalta pozitie intr-un restaurant este aceea de “Store Manager”.


Acum cateva aspecte referitoare la salariu. Salariul pe care il primesti de-a lungul celor 6-9 luni de pregatire este de 10,5 milioane ROL in mana (adica net). La finalul celor 6-9 luni de training, in cazul in care te-ai dovedit a fi un bun ucenic, ai trecut toate testele la care ai fost supus, ai asimilat tot ceea ce era de asimilat vei fi numit Manager (de nivelul II). In acel moment, salariul tau va ramane tot 10,5 milioane ROL, insa ai dreptul la un castig suplimentar care sa-ti “rotunjeasca” veniturile. Despre ce este vorba? Fiecare restaurant in parte are stabilit un anume target de vanzari (implicit incasari). Daca se va depasi acel target, 1% din suma cu care s-a depasit target-ul va fi impartita in mod egal intre Store Manager, Managerii de nivel I si Managerii de nivel II. Asadar dupa cum spuneam in inceputul acestui “episod” intr-un restaurant sunt 1 Store Manager + 1 sau 2 Manageri de nivel I + vreo 5 Manageri de nivel II = 8 Manageri (am luat cazul cel mai putin favorabil…:D…cum se foloseste de obicei in masuratori). Asadar 1% din suma cu care s-a depasit acel target va fi impartita intre acesti 8 oameni. Tu vei primi asadar 1%/8=0,125% din suma respectiva. Acum…sa nu va entuziasmati prea tare, deoarece, este la mintea cocosului ca McDonald's stabileste acel target in urma unei atente analize si a unor foarte precise statistici elaborate de-a lungul timpului, statistici ce tin seama de locatia restaurantului (adica daca este in oras, sa zicem la Romana unde este mereu plin…sau pe Trafic Greu unde e mai mereu pustiu), de castigurile lunare medii si asa mai departe. Interesul firmei McDonald's este sa-si bage in propriul buzunar cea mai mare parte a profitului inregistrat de vreun restaurant de-al sau…asadar…nu va asteptati la prea mult. Sunt intr-adevar luni in care, din spusele doamnelor din cadrul Departamentului de Resurse Umane ale firmei McDonald's, managerii starnesc invidia celorlalti angajati, deci din cate sa inteleg, din cand in cand acel procent care revine managerilor este consistent.


Inca niste aspecte, mai putin semnificative, cu caracter informativ, ar fi acelea ca, la servici trebuie sa ajungi cu ceva timp inainte pentru a putea sa-ti calci uniforma cu care te vei imbraca pe durata programului de lucru (da…nu glumesc, au o camera in spate cu fier de calcat); angajatii pot cumpara mancare din cadrul restaurantului la jumatate din pretul de vanzare (insa dupa o anumita perioada ti se ia sa mananci zilnic la Mac); tot in spate au o camera, unde poti manca in pauza de masa, au cica si un cuptor cu microunde, daca vrei sa-ti incalzesti mancarea de acasa (asta in cazul in care vii cu ciorba sau sarmalele la pachet), in aceeasi camera cica ar avea si TV, in cazul in care vrei sa te recreezi sau sa vezi ultimele cotatii la bursa :P in timp ce mananci. Dragilor, cam asta ar fi despre McDonald's…mai multe nu cunosc nici eu…v-am spus ce am aflat si eu la acea prezentare de post.


-Ionut J.



Completari: dupa acele 6-9 luni, nu ajungi in mod sigur Manager, ci doar daca faci mai bine decat ceilalti la acele teste. Daca nu faci, mai impachetezi hamburgeri si mai speli podelele inca un "sezon competitional". Managerii au acel bonus salarial, 1% din depasirea planului lunar se imparte intre ei. Ca sa conteze la ceva acel bonus, sa simti ca ai un salariu bun, sa presupunem ca vrei sa obtii 10 milioane lunar din imparteala asta. Facand calculele rezulta ca intr-un magazin cu 8 manageri trebuie sa se depaseasca planul lunar cu 8 miliarde de lei, din care 1% (80 de milioane) se impart la cei 8 manageri si fiecare ia cate 10 milioane bonus. Trebuie deci ca planul sa fie depasit substantial pt a fi un bonus semnificativ.

5 comentarii:

Adrian said...

Jecu... felicitari ma! Ma bucur ca iti scrii experientele.
Ca sugestie, iti recomand sa fii mai scurt si mai clar si eventual sa ai un link pt full story!

Unknown said...

Ce am eu impotriva McDonalds ?

1.Nu ma satur niciodata cand mananc acolo si nu pricep de ce oamenii continua sa mearga acolo in conditiile in care platesc bani buni ca sa nu se sature.

2. Mor cand vad copii de 2-3 ani practic tarandu-si parintii la McDonalds. Stim ce le ofera McDonalds-ul si cum ii atrage: meniuri speciale, jucarioare, clovni, spatii de joaca, petreceri, baloane. Dar permiteti-mi sa dau vina in totalitate pe inconstienta parintilor care refuza sa vada cat de nesanatoasa e hrana si atmosfera aceea pentru progeniturile lor. Cresc practic niste sclavi care ingurgiteaza chifle cu bucati de carne congelata si carora li se spala creierul cu jocuri tampite si zambete false.

3. Desi nu am cine stie ce sensibilitate la mirosuri, cand trec pe langa gaurile de aerisire din care vine duhoarea McDonalds (noi chiar mancam produse care cand sunt gatite au un astfel de miros ?!), ma jur de fiecare data ca nu voi mai manca niciodata acolo. Sa nu credeti ca ma tin de cuvant…

4. Ma enerveaza la culme naivitatea oamenilor care nu sunt in stare sa vada in spatele campaniilor care le arata cat de sanatos mananca la McDonalds tocmai ca sa ascunda realitatea evidenta (mancare nesanatoasa care duce la obezitate si boli mult mai grave etc). Oameni buni, mai deschideti si ochii, nu numai gurile ca sa bagati chifteaua cu carne congelata.

Am postat pe blog un experiment care arata ce se intampla cu produsele de la Mc in timp (unele se descompun, insa cartofii prajiti raman ca-n prima zi chiar si dupa 2 luni!). Mai e si un filmuletz despre publicitatea subliminala (da, au facut si d-asta) si o reclama cu un copil care din leagan viseaza numai Mc. Trist…

www.sheepses.ro/blog

Anonim said...

Un simplu lucrator ce salariu are, nu stii?

Anonim said...

un simplu lucrator are un salariu in medie de 600 de lei, cu multe prostii de invatat pt ca asa e politica McDonald's si cu multe de indurat din partea managerilor si a clientilor, e super ca experienta (inveti cum sa taci si ca accepti) dar e deplorabil ca venit financiar. angajat mcd

Anonim said...

E un articol vechi dar ma intereseaza sa aflu ceva.

Un prieten s-a angajat la Mac in Buc (zona Unirii) i s-a spus ca salariul + bonuri va ajunge undeva pe la 13 milioane, ceea ce e o suna ok in vremurile actuale pentru un incepator in campul muncii fara vechime & fara experienta.

A inceput luni, atunci i s-a zis ca va fi in probe 4 luni...
Astazi i s-a spus ca au uitat sa-i spuna ca in cele 4 luni de proba va avea salariu doar 7 milioane. Va intreb: e ok asa ceva? Eu credeam ca Mac e o franciza internationala serioasa. Ceea ce am aflat mi se pare ciudat, incat prima data m-am gandit sa nu-i dau crezare amicului.
M-as bucura daca mi-ar da cineva informatii pe tema asta.
Va multumesc!