24 decembrie 2006

Lugera & Makler

In acest episod voi vorbi un pic despre firma de recrutare si plasare de forta de munca Lugera & Makler. In primul rand as putea spune ca are doua sedii aici in Bucuresti, unul pe Bd. Stirbei Voda nr. 26-28 (inspre capatul bulevardului Stirbei Voda dinspre Piata Constitutiei, e aproape de intersectia cu Bd. Ion Campineanu), iar celalalt este pe Bd. Iuliu Maniu nr. 59, Bl. 10A.
Am debutat la aceasta firma mergand personal la sediul lor din Stirbei Voda, pentru a-mi lasa CV-ul, ca sa fiu introdus in baza lor de date. La vreo 2 saptamani, primesc un telefon din partea unei domnisoare recrutor din cadrul acestei firme, pentru a ma prezenta la un interviu. Bineinteles ca am dat curs acestei invitatii si m-am prezentat la sediul lor. Acolo, inainte de interviul efectiv pentru acel post (Collection Officer pentru compania Vodafone, post despre care voi vorbi un pic intr-un alt episod), am fost suspus unei “asa-zise” examinari, testari…sau cum vreti voi sa o numiti. Acea examinare consta in 3 probe.

Prima proba, cea de calculator, era menita pentru a determina priceperea si cunostintele personale in utilizarea aplicatiilor Microsoft Office si a sistemului de operare Microsoft Windows. Testul efectiv consta in rescrierea in Word a unui text dat, cu o anumita formatare (font, marime, asezare in pagina, si asa mai departe); apoi utilizarea Excel-ului pentru a realiza suma unor numere de pe o coloana, crearea de noi coloane, iar in ultimul rand folosirea Web-Browserului Internet Explorer pentru a verifica lista on-line de posturi disponibile de pe site-ul Lugera & Makler. Aceasta prima proba mi s-a parut extrem de banala.

Urmatoarea proba din cadrul celor 3 era un fel de test de logica-matematica, cum il numesc ei, insa mie mi s-a parut mai apropiat de unul economic, pentru ca era cu tabele, grafice despre vanzari si profit, un fel de statistica sociala (natalitate/mortalitate/dimensiunea populatiei), pret si costuri de fabricatie de carti si asa mai departe, un pic diferite de cele invatate de noi inginerii in facultate. Ma rog, acel test trebuia rezolvat in 45 de minute din cate imi amintesc si consta in vreo 24 de intrebari de acest gen.

Pe a treia proba nici nu stiu cum ar fi trebuit sa o clasific. Era un fel de proba care vroia sa testeze capacitatea ta de a rezuma un text intr-o idee, sau mai bine zis, de a trage o concluzie. Pot spune ca n-am mai vazut asa ceva. Mi s-a parut cea mai aiurea proba, sau mai bine zis, cea mai “intortocheat formulatata”. Nici acum nu am prea intreles ce vroiau de la mine, parerea mea in anumite probleme cum ar fi “fumatul in incinta unei firme” sau parerea mea despre legea din diverse state americane (daca veti trece prin acest gen de test, veti intelege mai mult despre ceea ce vorbesc eu aici). Intrebarile erau dupa parerea mea confuz formulate….dar ma rog….poate nu sunt eu suficient de destept la asemenea teste.

Bun, la finalul acestor 3 probe, am ajuns in fata domnisoarei intervievator. Dupa cum probabil stiti, in cadrul unui interviu sunteti supus unor intrebari (eu unul am ajuns sa le cataloghez drept banalitati si generalitati) care au menirea de a realiza profilul vostru psihologic, sau portretul psihologic, nu stiu care este denumirea academico-stiintifica :P. Din raspunsurile pe care le dati voi, ei incearca sa vada daca sunteti persoana pe care o cauta pentru acel post, daca sunteti “intreg la minte”, daca sunteti apt pentru postul respectiv. Intrebarile sunt cele de genul “ce vrei tu de la viata?”, “ce asteptari ai din partea postului?”, “unde te vezi peste 5-10 ani?”, “de ce vrei sa lucrezi pe respectivul post?”.

Eu unul am inceput sa nu mai cred in astfel de intrebari (desi la o prima vedere par de bun simt si rezonabile), mai ales, ca poti debita tot felul de “aiureli”, am ajuns sa inventez tot felul de raspunsuri “complexe”, pompos formulate, pentru ca sinceritatea nu conduce mereu la rezultate bune. Dupa vreo 3 luni, timp in care am participat la tot felul de interviuri, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa fii ipocrit in fata recrutorului, ca e mai bine sa-i spui ceea ce vrea el sa auda, decat sa fii sincer si sa-i spui cine esti cu adevarat, care este optica ta asupra vietii si a oamenilor, care sunt visurile si aspiratiile tale, asteptarile din partea postului si a angajatorului. Eu sunt un tip materialist, realist, ambitios, perseverent, direct, insa…se pare ca in ziua de astazi nu asa ceva se cauta. Ma rog…aici nu este locul pentru a ma descrie pe mine… Cam astea ar fi de spus despre firma Lugera & Makler. Sfatul meu este acela de a va inscrie in baza lor de date, in cazul in care sunteti in cautarea unei slujbe. Sunt o firma serioasa, sunt un “nume” pe piata autohtona (si nu numai) in domeniul recrutarii si plasarii fortei de munca.

7 comentarii:

Anonim said...

Foarte seriosi astia de la LUGERA. Dupa un test de 3 ore de conta si exact acel test de calcule matematice si alte balarii, ma mai tin si 1 ora jumatate la un interviu idiot, ca apoi sa aflu ca salariul pentru postul oferit era de 300 de EUR si ore suplimentare cat cuprinde. Nu se face asa ceva. Nu a vrut sa-mi spuna absolut niciun fel de detaliu inainte sa vin la test.

Anonim said...

chiar ca de cacat, 20 de probleme in 20 min,adica 1 min pe problema ce sunt robot, si nici macar nu stiu sa numeroteze tabelele, trebuia sa le cauti tu ca disperatu printre foi.Tab1,Tab2 cam asa se face,luati aminte.

Anonim said...

eu sunt angajat lugera, nu spun pe ce post sau unde, spun doar ca nu se merita, salariu mic..personalu de la lugera se descurca f bine in a te pune pe drumuri pt acte si a te tine in ceata, plus ca unele domnisoare au probleme de atitudine

Anonim said...

Lugera & Makler sucks!

Anonim said...

Salutare tuturor,

Uitati ce am patit eu : in iulie 2011 m-au sunat cei de la Lugera & Makler pentru un interviu telefonic in urma aplicarii pentru un post de casier pentru restaurantul Alain Ducasse din Doha- Qatar, am dat interviu in engleza a doua zi s.a.m.d, in fine ma suna in august sa merg la Bucuresti pentru interviu cu angajatorul din Qatar, am fost si a ramas sa ma sune ei daca sunt acceptat. Ma suna dupa 3 saptamani cei de la Lugera & Makler si imi spun ca sunt acceptat iar decizia aceasta este “irevocabila” , plecarea este in Decembrie 2011 fiindca restaurantul era inca in constructie si pot sa ma apuc de legalizarea actelor.
In octombrie am facut greseala sa imi dau demisia de unde lucram si m-am dus la Bucuresti unde am stat vreo 3 zile fiindca dureaza foarte mult sa iti legalizezi actele astea , trebuie sa umblii pe la ministere, camera notarilor, birouri de legalizari, ambasada o gramada de porcari. Vreau sa spun ca distractia asta m-a costat vreo 1000 de ron. Cu actele m-am dus la sediul Lugera & Makler si le-au trimis in Qatar, dupa care trebuia sa astept sa ma sune atunci cand trebuie sa plec.
La sfarsitul lui Noiembrie 2011 am sunat la cei de la Lugera & Makler ca sa ii contacteze pe cei din Qatar sa imi spuna daca se poate sa plec pentru luna decembrie in Anglia unde merg in fiicare an pentru sarbatori sa fac ceva bani in vanzari. M-au sunat dupa cateva zile si mi-au spus ca nu se poate fiindca se apropie plecarea si s-ar putea sa aiba nevoie de mine.
Pe data de 27 decembrie ma suna cei de la Lugera & Makler si imi spun ca oferta mea de lucru a fost refuzata si ei nu pot sa imi dea nici un motiv pentru refuzarea ofertei mele de munca. Vreau sa va spun ca mi-a cazut cerul in cap fiindca nu mai aveam nici munca, sotia insarcinata in luna a 8-a si nici ea nu mai avea munca, bani imprumutati prin banci etc.
Cei de la Lugera & Makler nu au vrut sa imi dea o adresa de contact sau un nr. de tel. al celor de la Alain Ducasse din Qatar, asa ca am intrat pe site-ul lor din Franta si am trimis o scrisoare in care le explicam in ce situatie sunt. Vreau sa va spun ca nici aceaia din Franta nu mi-au raspuns la nici un mail si am trimis zeci si nici cei din Qatar, desi au primit mailul meu fiindca am insistat la Lugera & Makler sa imi dea o explicatie. Explicatia care au dat-o cei de la Alain Ducasse a fost ca i-a deranjat emailul pe care l-am trimis eu lor si cica de unde am avut eu adresa lor de email.
Asa ca fratilor aveti grija cu firmele astea de recrutare “serioase” !!!

Anonim said...

FOARTE NESERIOSI SI TEPARI
EU LUCREZ CA ANGAJAT LA LUGERA SI PLASAT LA AIR BP IN CURTE PRIN INTERMEDIUL RFS ROMANIAN FUELING SISTEM ,AIR BP ROAMNIA ARE CA DIRECTOR PE CRISTIAN SAVUICA GHICITI CIENE ESTE? MAHARUL LUGERA MAKLER CRISTINA SAVUICA, SI DE AICI NUMAI PROBLEME:ORE NEPLATITE ,PROGRAM DUPA CUM SE TREZESC DIMINEATA SALARIUL CRESTE SI SCADE CA FLUXUL MARII CAND CERII FLURURASUL DE SALARIU TE PASEAZA DE LA UNUL LA ALTUL.FOARTE SERIOSI

Topor said...

Sa se pregateasca de proces in instanta pe litigiu de munca si mai apoi de ceva despagubiri. Motivul? Mi - au incalcat drepturile fundamentale: egalitate in drepturi si sanse si mai apoi m-au discriminat. Acum compania unde lucrez arunca pisica la ei, Lugera la randul ei o arunca la compania unde lucrez. Concluzie, ambii vor fi adusi in instanta pe litigii (mai multe) de munca :D . Atentie la semnarea contractelor temporare de munca, cascati bine ochii ca sa nu..... vedeti voi.