Episodul 9 - Kraft Foods Romania
Cu ce să încep oare. Motivul pentru care scriu acest mic articol este următorul. Am aplicat pentru acest post [de Merchandiser]. Am fost chemat la interviu şi după o săptămână şi jumătăte am primit un răspuns negativ privind aplicaţia mea. Bun…să o luam cu începutul.
Postul pentru care am aplicat se înscria în categoria posturilor destinate persoanelor începătoare, lipsite de experienţă (aşa-numitul statut de “entry-level”). În descrierea (fişa) postului se menţiona că sunt necesare doar studii liceale. Aşadar, la acest capitol pot spune că îndeplineam cerinţele acestei poziţii (eu fiind absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, Univ. Politehnica Bucureşti). Îndatoririle postului erau în principal următoarele:
- asigurarea condiţiilor de expunere a prodsuselor conform normelor şi regulilor impuse de compania Kraft (adică produsele să fie frumos aranjate în raft, în ordinea specificată de către companie, îndeplinind condiţiile impuse de către companie);
- să observi situaţia stocului de marfă la raft, iar în situaţia în care acesta era epuizat, să înştiinţezi agenţii de vânzări, sau sa-ţi înştiinţezi superiorii;
- să te asiguri că respectivele produse Kraft sunt în termen de valabilitate;
- să încerci să obţii o cât mai bună poziţie de expunere a produselor în cadrul magazinului;
- să încerci să extinzi această suprafaţă de expunere a produselor, adică să obţii un cât mai mare spaţiu de afişare a produselor;
- să informezi personalul magazinului despre eventualele promoţii, preţuri recomandate;
- să monitorizezi concurenţa, preţurile concurenţei pe segmentul respectiv (adică pe ceilalţi producători de produse similare, în speţă, ciocolată, bomboane şi cafea) astfel încât să încerci să te impui în faţa acestei concurenţe Aşadar…cam astea ar fi fost îndatoririle principale ale acestui post. Norma era de 70 de locaţii (magazine) pe săptămână, în care să efectuezi respectivele operaţiuni.
Acum, analizând fiecare activitate în parte…uşor ne putem da seama că orice persoană cu studii superioare poate efectua cu lejeritate toate aceste sarcini. Pe deasupra, faptul de a fi absolvit o facultate precum Electronica…spune destul de multe despre mine. În acelaşi timp, eu sunt genul de persoană minuţioasă, care face lucrurile temeinic şi care pune suflet de obicei în ceea ce face. Aşadar şansele de reuşită sunt foarte ridicate. Totodată, imi place să cred despre mine că posed şi abilităţi de comunicare, abilităţi care…să zicem că ar fi folositoare în cadrul acestui post. Toate acele activităţi, la o primă vedere şi conştientizare a lor…pot spune că mi se par simple.
Povestindu-i amicului meu, iniţiatorul acestui blog, despre răspunsul negativ pe care l-am primit, el a ridicat ipoteza conform căreia eu nu am fost acceptat deoarece aş fi fost supra-calificat. Din “Teoria Contractelor” pe care o aducea în discuţie amicul meu, reieşea că, ma rog, companiile preferă “omul potrivit pe postul potrivit”. Nu stiu ce să zic, însă situaţia mea este, după cum am spus, una de începător pe piaţa muncii. În al doilea rând, ceea ce este de blamat în toată această poveste este demagogia companiilor multinaţionale, care afirmă tare şi răspicat, că aplicantul, mai ales cel începator, ar trebui să porneasca de jos (adica pe pe posturile din partea inferioară a ierarhiei companiei), şi pe parcurs dovedindu-şi abilităţile, calităţile, motivaţia şi determinarea, să acceadă la poziţii superioare. Carevasazică este vorba despre acele oportunităţi de promovare şi avansare pe care toate firmele le promit. Aşadar, existând aceste posibilităţi, şi dacă pe bună dreptate ar fi reale, şi nu doar teoretice (adică cel care este avansat este avansat datorită efortului şi realizarilor personale şi nu datorită gradelor de rudenie sau prietenie cu diverşi “sus-puşi” din cadrul companiei), atunci nu ar fi fost nici un fel de problemă ca eu sa avansez în cadrul companiei, şi practic să ajung pe poziţii corespunzătoare calificării şi nivelului meu profesional. Deci una se spune şi alta se face.
Ca să concluzionez: aplic pe un post de la baza piramidei organizaţionale (conform modului de promovare în cadrul marilor companii, dat fiind statutul meu de “ne-experimentat”) şi, prin efortul depus, prin realizarile şi rezultatele mele, pot accede la poziţii superioare în cadrul companiei, ajungând pe un nivel corespunzător nivelului meu de pregatire profesională (nivelului meu educaţional). În încheiere aş mai avea ceva de adăugat. Eu, dacă aş fi pus în postura angajatorului, mă gândesc că aş prefera o persoană supra-calificată pentru că l-aş instrui mai rapid, pentru că acesta s-ar descurca mai bine, s-ar adapta mult mai uşor, ar face faţă unei multitudini de situaţii ce ar putea aparea. Dacă eu am aplicat pe acest post, am mers la interviu, este de la sine înteles că eram interesat de acest post (aşadar, nici o clipă nu am socotit că acest post ar fi nedemn de condiţia mea) . Raţionamentul meu…sper să fi fost unul fluent, logic…şi în mare măsură argumentat. Acestea fiind spuse…tare aş vrea să aud şi părerile voastre…poate unii dintre voi…cu mai multă experienţă în câmpul muncii şi al recrutării.
11 comentarii:
Prin procesul de selectie urmarim atragerea candidatilor cu o calificare optima, dupa cum spuneai si tu "omul potrivit la locul potrivit", cei care sunt peste dar si cei care sunt sub nivelul dorit nu vor fi selectati pentru acel post.
La nivelul simtului comun, alegerea unei persoane supracalificate atrage dupa sine certitudinea unei performante excelente la locul de munca. Realitatea este insa de multe ori alta. In termen scurt sau mediu dupa finalizarea angajarii unei persoane supracalificate ne vom confrunta cu urmatoarele consecinte: o scadere accentuata a concentrarii (fiindca sarcinile sau obiectivele sunt mult prea usor de atins) ; lipsa de motivare fata de post si de pachetul de beneficii si compensatii (in cazul in care aacesta va fi negociat in functie de nivelui postului, deci sub nivelul calificarii). Persoana aflata in acesta situatie isi va cauta in timp relativ scurt un post care sa corespunda calificarii sale si, foarte probabil, nu va ramane in companie suficient timp cat sa urce ierarhic.
Cam acestea sunt si argumentele pe care i le aduceam eu. Si pe langa acestea, Ionut pleaca de la ideea "intr-o companie trebuie sa incepi de jos si sa avansezi treptat", dar pur si simplu din unele posturi compania nu doreste sa avanseze pe nimeni... vor ca cineva sa bage marfa la raft mereu, nu sa isi doreasca alt post dupa putin timp.
Bun. Am inteles argumentatia ta "recruiter-ule". Insa cum explici chestia asta? Atunci cand am aplicat pe posturi de nivelul pregatirii mele profesionale (sau mai bine spus, de nivelul pregatirii mele educationale, adica absolvent de facultate) am fost refuzat pe motiv ca nu as avea experienta si logic, nu m-as fi putut descurca. In momentul in care aplic pe posturi pentru care este necesara o pregatire inferioara (adica nu sunt necesare studii superioare), voi fi refuzat pentru ca as fi supra-calificat. Fiind supra-califica, iar postul necesitand doar studii medii, atunci probabilitatea ca eu sa ma descurc pe acel post, ar fi ridicata. Asadar, probabilitatea ca eu sa fac fata respectivului post este foarte ridicata. Asadar, as fi candidatul ideal, sau daca nu ideal, macar intre cei preferati. Insa, situatia nu sta chiar asa. Recapituland, daca voi aplica pe un post pentru care nivelul de pregatire necesar ar fi - absolvent de facultate, voi fi refuzat pe motiv de lipsa de experienta. Daca in schimb voi aplica pe un post pentru care calificarea necesara este cea de studii medii, voi fi refuzat pe motiv de supra-calificare. Asadar, oricare dintre situatii ma exclude. Cum vezi tu rezolvarea acestei situatii? Bineinteles, din perspectiva ta, de recruiter. Astept raspunsul tau.
Ai putea sa aplici pe posturi care presupun nivelul de pregatire pe care il ai dar nu necesita experienta...dar sunt mai greu de gasit asemenea pozitii.
Ar mai fi multe de spus/scris pe acest subiect. Daca imi lasi o adresa de mail te contactez si discutam mai pe larg.
aionut, tu ai mare dreptate in tot ceea ce spui, contrar opiniei documentate a "unui recruiter..." care, asa cum li se intampla, din pacate, multora care ajung in acest domeniu, uita de unde au pornit...Fara intentia de a jigni pe nimeni, portretul robot al ocupantului unei asemenea post este acela al studentului de provincie (e si cazul meu, dar Dumnezeu m-a ferit de aceasta transformare), singur la parinti, cu prea putini prieteni sau deloc, stand singut intr-un colt al camerei de camin in toti cei 4-5 ani de facultate, citind carti de genul "10 sfaturi pentru a ajunge manager" sau "cum sa castigi 1.000.000 $ intr-un an", membru de vaza (din interes) al unei asociatii studentesti in care ocupa posturi ca "event manager" sau "recruitment coordinator" unde isi etaleaza impreuna cu alti cativa, ca si el, cunostintele in domeniul business, CRM sau HRM, desi singurele lor cunostinte in aceste domenii sunt dobandite citind un articol de revista de 2 lei in metrou, intre Romana/Unirii si Vitan sau Grozavesti.
Totul se poate rezuma la urmatorul banc pe care l-am primit deunazi de la colegi:
"Dialog la Oficiul pentru Plasarea Fortei de munca.
- Buna ziua, vreau si eu un loc de munca.
- Avem ceva foarte bine platit, dar e mult de lucru.
- Nu, multumesc. Daca am bani, ii dau pe bautura.
- Atunci, avem un loc in care nu prea aveti de munca, dar e prost platit.
- Nu, pentru ca, daca am timp, fac rost de bani si ii dau pe bautura. Nu aveti ceva unde sa muncesc toata ziua si sa fiu prost platit ?
- Imi pare rau, dar nu aveti studii superioare."
Marele si crudul adevar, nu?
- Un cititor
Da! Tare bancul:P. Adevarul e ca situatia pentru tinerii absolventi de facultate, care nu au experienta, este oarecum tragica. Fie ai o pila...si aterizezi pe un post, fie esti f. bun...si se bat firmele pe tine (asta se intampla f. rar, pentru ca astfel de cazuri sunt rare intr-o serie de stundeti care termina intr-un an). Altfel o iei pe calea "oficiala", te interesezi in dreapta si in stanga, mergi la nu stiu cate interviuri, te bagi in seama pe la targurile de job-uri, aplici pe sute si sute de posturi pe portalurile de recrutare specializate si asa mai departe. Iar la final conteaza f. mult norocul.
Explicatiile sunt multiple si diferite de la caz la caz. Uneori dai peste niste recruiteri total incompetenti. Ce naiba sa ma intrebe pe mine un student care a devenit peste noapte recruiter si nu are habar de management, asta in situatia in care eu m-am specializat pe strategic management? De aceea cred ca acesti recruiteri care populeaza firmele de recrutare si consultanta de HR si folosesc argumente de genul "nu avem timp" ca sa raspundem individual celor pe care ii respingem si sa le explicam motivele deciziei noastre nu fac altceva decat sa-si mascheze cat mai bine incompetenta. Eu personal am dat nas in nas cu astfel de personajez la companii mari de HR.
www.omnisolutions.ro
bai frate da chiar in halu asta s-a ajuns in tara asta.astia de la automatica sa fie pusi la relatii cu clientii sau mai rau cum am auzit io de un fost coleg de la administratie publica sa ajunga programator webdesign.Chiar ca e un dezastru pe piata romaneasca a fortei de munca.Greu am gasit pe cineva angajat pe profilul facultatii absolvite.Asemenea chestii pur si simplu te fac sa crezi ca nu mai merita sa te chinuiesti in tara asta a lu papura voda
Am si eu o intrebare:interviul este in limba engleza? ms
Buna, simt nevoia sa va impartasesc o experienta "minunata",un model emblematic de interviu de recrutare rauvoitor (pentru un post de asistent cultural in cadrul centrului Cultural Francez). Mi-am prezentat candidatura pentru ca:
- sunt bilingva in franceza
- am terminat cu brio Facultatea de Litere (franceza-spaniola)
- am beneficiat de o bursa Socrates-Erasmus
- am facut un masterat de traductologie (engleza-franceza),
- de-a lungul a trei ani (timp in care am nascut si 2 copii minunati) am colaborat cu o editura de prestigiu, pentru care am tradus literatura franceza
- in fine, lucrez din 2005 intr-o companie multinationala ca traducator
-astea pe langa faptul ca am DALF, am obtinut numeroase premii la concursuri de limba franceza si am fost de 3 ori in Franta
Ei bine, experienta si pregatirea mea nu au contat deloc, nivelul de franceza a fost calificat drept foarte bun insa considerat un accesoriu....am fost intervievata de un individ numit director de centru cultural ale carui intrebari au fost de genul:
1. De cate ori ati fost la teatru in ultimul an?
2. Ce gen de filme preferati?
3. Mergeti la expozitii?
4. La filarmonica? (aici imi pare rau ca am fost sincera si am spus ca prefer concertele in aer liber), trebuia sa spun ca sunt innebunita dupa muzica clasica, pe care pur si simplu o detest...
si altele de genul asta.....
Ah, mai era si secretara generala, o tipa cu o fata tampa care nota raspunsurile si pe care n-a interesat-o decat faptul ca am jucat intr-o trupa universitara in limba franceza (banuiesc ca asta era o dovada de cultura pentru ei) si faptul ca am propus un concurs de grafitii.
Bineinteles, problema clasica : daca sunteti casatorita si aveti 2 copii veti putea face fata postului? I-am raspuns ca la noi lumea imbina viata profesionala cu cea de familie si ca pe noi ne ajuta si parintii cu cresterea copiilor.
Am iesit de acolo terminata iar daca nu as sti cu adevarat care este valoarea mea, mi-ar fi creat adevarate complexe de inferioritate. Acum sa vad eu ca angajeaza vreun amarat care abia baiguie ceva in franceza dar a avut tupeu si a spus ca s-a dus de 10 ori la teatru in ultimul an, nu ca mine, de 4 ori....
Bineinteles ca a trecut o saptamana si, desi au spus ca ne contacteaza, indiferent de raspuns, n-au binevoit.
Si atunci te intrebi la ce bun sa mai inveti atata daca tot sunt preferati niste mediocri?
Vai de creierii mei :))) Va spun eu ce se cauta.SCLAVI.Cat mai putin platiti si cat mai muncitori.Roboti.Sa ii integreze in sistemul asta de cacat.Nu va mai obositi sa cautati motive pt care nu ati fost angajati.Nu ati stiut sa pupati in cur.Nu le-a placut fata voastra fetelor respective.Ca fete sunt in general.Mari experte in resurse umane.Vai mama lor.Tara de cacat,oameni de cacat.
Scrie un comentariu. Daca nu aveti cont pe Blogspot, alegeti optiunea Other si completati-va numele.