30 octombrie 2006

Episodul 2: Coca-Cola HBC Romania

Vazand eu ca nu iese nimic cu postul ala de la P&G am apelat si la serviciul oferit de site-urile astea precum “ejobs”, “best-jobs”, m-am inscris, mi-am completat CV-ul ala on-line si am inceput sa aplic intr-o veselie pe unde vedeam post de manager, manager asistent, sef departament, sef raion si alte astfel de posturi pe la diverse firme, posturi pentru care nu se cerea experienta anterioara. Acum nu ramanea decat sa astept sa fiu contactat. A trecut o saptamana, doua, eu nerabdator fiind am plusat si am inceput sa sun pe direct la firme, sa le trimit CV-ul pe mail in speranta ca imi voi mari sansele de a fi sunat.

Dupa ce m-am chinuit sa aflu telefonul de la sediul Coca-Cola (a trebuit sa sun la telefonul clientului…08000… ca sa il aflu pe cel de la sediu…ca nu e trecut pe nicaieri) am reusit intr-un final sa vorbesc cu cineva din cadrul Departamentului de Resurse Umane trimitandu-i respectivei persoane un mail cu C.V.-ul meu. La cateva zile am fost sunat pentru un post de Bussiness Developer (suna foarte pompos si foarte important), care pana la urma s-a dovedit a fi in mare masura un post de Agent de Vanzari. Ce presupunea asta: Coca-Cola imi impunea un target de 35 de operatii zilnice; aceste operatii insemnau –recuperare credite de la clientii Coca-Cola (adica diversele magazine care vand Coca-Cola, prin magazin intelegandu-se de la gheretele de cartier pana la hypermarketuri de genul Mega-Image), verificarea situatiei stocului, lansare de comenzi. Daca ar fi fost sa face un calcul simplu, sa zicem ca as fi facut in fiecare locatie 3 dintre aceste operatii asta ar fi presupus sa merg in cel putin 11 locatii diferite. Ca urmare, postul presupunea mersul din locatie in locatie si efectuarea acestor operatii. Asadar de dimineata de la 8 si pana seara la 17 mi s-a spus din capul locului ca va trebui sa ma aflu pe teren, asta presupunand a avea de a face zilnic cu traficul bucurestean, trafic pe care il cunoasteti cu totii daca sunteti posesor de carnet de sofer.

Un avantaj al acestui post ar fi fost faptul ca aveai la dispozitie masina si telefon din partea firmei (cred ca ati vazut ca cei de la Coca-Cola conduc Fiat-uri Punto [conduc si altele, de la Fiat Stylo pana la Dacia SuperNova]). Am uitat sa mentionez ca tot de datoria mea era sa aranjez frigiderul Coca-Cola din locatiile respective, astfel incat sa fie la vedere, sa fie curat, asadar se mergea pana la a pune eu mana pe carpa si a-l spala in cazul in care angajatii magazinului nu se ocupau de acest lucru. Probabil ca nu as fi avut probleme la capitolul asta…pentru ca nu sunt crescut nici in puf, nici print nu m-am nascut si deci nu as fi ezitat sa fac si acest lucru. Totusi cred cu convingere ca datorita spiritului meu de leader si capacitatilor mele de persuasiune i-as fi determinat pe angajatii respectivelor magazine sa se ocupe de acest aspect. Pana la urma am refuzat acest post deoarece slujba era de fapt o slujba de teren. Acum sa nu credeti ca sunt absurd sau pretentios si nu sunt dispus sa fac deplasari in interes de serviciu, insa acest post presupunea aflarea mea in trafic aproape toata ziua.

-Ionut J.


Salariul nu a fost discutat la acest interviu, dar avand in vedere ca postul nu cere cine stie ce pregatire, si iti dadea si masina si telefon, nu putea sa fie foarte mare.

7 comentarii:

Anonim said...

Sunt si eu student in anul 2 la facultatea de Electronica si Tehnologia Informatie din Oradea, profilul Inginerie Electrica si Telecomunicatii. Azi ma duc sa dau un interviu la un magazin Kenvelo de aici din Lotus Supermarket( e un fel de Iulius Mall mai mic si fara etaj ). Va fi unul din cele mai mari magazine Kenvelo. Sper sa ma angajeze sa vad si eu care e miscarea si mai ales cat rezist acolo :). Revin cu detalii ...

P.S.: la fel ca tine Radule, nu ma prea vad lucrand in domeniu (inginerie)

Anonim said...

Daca nu va vedeti lucrand in inginerie de ce mai faceti oameni buni facultatea. De ce va irositi degeaba 4 ani (sau cat dureaza facultatea vostra) din viata doar pentru a fi student si banii statului (in cazul ca sunteti la buget)?

nwradu said...

Nu e vina studentului, ci a facultatii care nu te invata ceva util pt piata de la noi, si a firmelor din Romania care fac doar servicii si nu dezvoltare si cercetare.

La 18 ani nu ai cum sa stii astea, si alegi cum crezi ca e mai bine. Sa nu-mi zici ca un student la medicina stie cand termina liceul ca el toata viata vrea sa fie chirurg, cand habar nu are ce presupune facultatea si munca aceasta decat dupa ce o va face. Similar cam la orice facultate, pana la urma... doar ca pe partea de inginerie Romania sta mai prost cu oferta de munca.

Anonim said...

Bai frate! daca vrei sa faci ceva in viata se interesezi...stiai ce inseamna ingineri inainte sa te inscrii la facultate? daca nu ...esti varza..eu zic ca era interesul tau sa te informezi..

Anonim said...

salariul pt un astfel de post se invarte undeva pe la 1000 lei, chiar daca ti se opfera masina si telefon

nwradu said...

Referitor la "Bai frate!", nu e posibil ceea ce zice autorul acelui comentariu. Stii dinainte ca medicii vindeca oameni, dar nu poti stii daca ai ce-ti trebuie ca sa fii chirurg. Stii dinainte ca avocatii se ocupa cu legi si procese, dar nu poti sa stii cat de priceput ai fi tu sau daca ti-ar placea sa faci asta zi de zi, tot restul vietii.

Stiam dinainte cu totii ce face un inginer, si ne-am orientat pe o astfel de facultate pt ca era cea mai apropiata de pasiunile noastre, de felul de a gandi, de un domeniu la care ne pricepeam un pic. Dar nici o informatie sau cercetare nu ne putea spune la ce sa ne asteptam de la fiecare curs, cum e predat, cat de util e, si alte astfel de mici detalii care puse cap la cap, timp de 5 ani, te formeaza pana la iesirea din facultate, plus schimbarea climatului economic si politic din tara.

Nu poti sti dinainte ce presupune facultatea, decat la modul general si care nu are legatura cu utilizarea studiilor in viata cotidiana, si cred ca toti cei care au terminat o facultate si-au dat seama de acest lucru.

Anonim said...

Salut...am si eu nevoie pentru un proiect la scoala de niste date de ocntact pentru Coca-Cola. te rog mult daca poti sa ma ajuti, cu nume-pozitie-telefon-email